Çocuk İşçiliği ve 1 Mayıs – Zeynep Saçar
1 Mayıs’ı karşılayan bir grup da ucuz istihdam stratejisinin, güvencesiz çalışmanın kurbanı olan çocuk işçiler. Çocuk işçilerin mücadelesinde örgütlenmek şüphesiz çok önemli. Nitekim HAK/İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan da “Çocuk işçiliğiyle mücadele için bütün işyerlerini sendikalı olmaya davet ediyoruz. Çünkü sendikal örgütlülüğün olduğu hiçbir yerde çocuk işçiliği olmaz” diyor. Peki çocuk işçilerin örgütlülüğü ne zamanlarda görünür oldu?
17 Nisan 2000’de Türk-İş, Hak-İş ile DİSK tarafından 8 ilin çocuk işçilerinin katılımıyla “Ulusal Çocuk Yürüyüşü” düzenlendi. Yürüyüşe çocukların aileleri, sendikacılar, İLO ve işyeri temsilcileri de katıldı. Çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik uluslararası sözleşmelerin imzalanmasını ve bu doğrultuda politikalar izlenmesini talep ettiler. Harb-İş Çorlu Şube Başkanı Orhan Yavaşoğlu, ülkede çocuk bayramının kutlanmasıyla çocuk işçi sayısı arasındaki çelişkiye de değindi. Yürüyüşün 23 Nisan’da sona ermesi planlandı.
Kasım 2017’de Batman’da çocuk işçiler, Batman Belediyesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Batman İl Müdürlüğü ile ortaklaşa bir yürüyüş düzenledi. Çocuklar, dilendirilen ve çalıştırılan çocukların Alo 183 hattına bildirilmesini söyleyen broşürler dağıttı. Batman Valiliği önünde başlayan yürüyüş Atatürk Parkında son buldu.
Çocuk işçiliğinin günümüzde sendikalar ve çeşitli örgütler tarafından yeteri kadar gündeme alınıp alınmadığı muallakta. DİSK bu konuda düzenli olarak raporlar yayınlıyor ve çocuk işçiliğinin denetlenmesi için çağrıda bulunuyor. Fakat birçok emek örgütünün ve sendikanın kadın komisyonu olmasına rağmen çocuk işçilerin örgütlenmesini kolaylaştıracak bir komisyon görünürde yok. Hak mücadelesinde çocuk işçilerin daha çok dikkate alındığı 1 Mayıslar diliyoruz.