Açıklamalar

Asgari Ücreti Neden Artırmalıyız? – İVME Hareketi

Asgari ücret en temel anlamda, işçilerin çalışarak sosyal yaşam koşullarını güvence altına alınmasını amaçlayan ücrettir. Asgari ücret pek çok ülkede çalışanların küçük bir bölümünü ilgilendirirken Türkiye’de ise bu durum tam tersidir.

Türkiye’de çalışanların büyük bir bölümü asgari ücretle ve asgari ücretin yüzde 20 altında ve yüzde 20 üstünde çalışıyor. Üstelik elde ettikleri gelirlerinin yüzde 75’inin haberleşme, konut, gıda ve ulaşım gibi en temel ihtiyaçlara harcandığı bilinen bir gerçektir.

Böyle bir gerçek bilinirken asgari ücrete artış yapılmaması siyasal ve ekonomik tercihtir. Banka karları, işletme karları ve milyarder sayısı her geçen gün kat be kat artıyor. Asgari ücrete artış yapılmaması iktidarın sınıfsal bir tercihidir.

Ekonomik kriz nedeniyle sürekli ileri sürülen “kaynak yok” ise SGK açığı nasıl kapatılacak? Asgari ücrete artış yapılırsa kaynak sorunu da azalıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan emekli ödeme bütçesi Temmuz ayı zam ve enflasyon farkı nedeniyle yaklaşık 50 milyar TL artacak. Yılsonuna kadar yaklaşık 300 milyar TL kaynak sorunu ortaya çıkıyor.

(Nisan 2024’de 4A: 127 milyar TL; 4B: 25 milyar TL; 4C: 46 milyar TL artış sonrası ise Ağustos 2024’de 4a: 158 milyar TL; 4b: 32 milyar TL; 4c 58 milyar TL ödeme yapılacak)

Kaynak sorununu aşmak için her gün çeşitli kalemlerde akla mantığa uymayacak artışlar veya yeni düzenlemeler getiriliyor. Toplumun büyük bir bölümünü oluşturan asgari ücrete artış ile kaynak sorununun önemli bir kısmı kapanacak ve devlet katkısı da azalacaktır.

Örneğin, asgari ücrete yılsonu enflasyon oranı olarak hedeflenen yüzde 38 oranında artış yapılırsa emekli ödemelerinden doğacak farkın yüzde 50’sini sadece tek başına karşılıyor.

Artışa karşı gelecek en çok iki soru enflasyon ve işsizlik ne olacak?

Asgari ücrete artış yapılırsa enflasyon ve işsizlik artar gibi bin yıllık eskimiş liberal doğmalar yerine bilimsel gerçeklikle cevap vereceksek özetle enflasyon ve işsizlik artmıyor.

Asgari Ücret Artışı ve Enflasyon İlişkisi ve Yıllara göre işsizlik grafiği de bunu doğruluyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu