Demokrasi ve SolGündemPolitikaToplum ve Siyaset

Bir Umudun Hikayesi: TİP Kongresi – Özgür Hacıoğlu

Türkiye İşçi Partisi’nin 61. yaş gününde Millet İttifakı’nın umudu düşürdüğü günün ertesinde binlerce partili-partisiz insanlar İstanbul’da buluştular. Umudu yücelterek ve evet başka bir yol mümkün demek için oradalardı.

Pazar günü TİP’in kuruluşunun 61. Yıldönümü çerçevesinde düzenlediği müdahale kongresine İVME Hareketi olarak İstanbul’da bulunan dostlarımız ile katılım gösterdik. Aslında bu yazının konusu hem TİP kongresi hem de bir önceki gece 6 Genel Başkanın saatler süren buluşması ve bitiminde verdikleri fotoğrafı içerecek. Türkiye’nin geleceği için kaygılarımı ve umutlarımı yazacağım.

20 yıllık tek adam rejimini gücün verdiği yenilmezlik hissi, parti içi iktidar hırsları ve en önemlisi yaşanan derin ekonomik kriz ile sona doğru yaklaştığını gösteriyor. AKP talan siyasetine devam ederek giderayak ülkenin geleceğini nasıl ipotek altına aldıracağı ile ilgili kararlar -kanunlar yaparken halk yerel seçimlerde başarı gösteren ve yaklaşık 3 yıldır yerelde iktidarı sürdüren muhalefetten kurtarıcılık bekliyor. Tam bu noktada 6 Genel Başkan (4 Millet ittifakı genel başkanı + 2 emekli AK Partili) Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde bir buluşma gerçekleştirdiler. Bu buluşmadan insanlar umut beklerken, Türkiye’nin geleceğini beklerken çıkan sonuç emekli AK Partililerin nazları ve huysuzlukları oldu.

Bu buluşmanın tam da ertesi günü 13 Şubat’ta Türkiye İşçi Partisi’nin Müdahale Kongresi İstanbul’da toplandı. TİP, 61. yaş gününde Millet İttifakı’nın umudu düşürdüğü günün ertesinde binlerce partili-partisiz insanlar İstanbul’da buluştular. Umudu yücelterek ve evet başka bir yol mümkün demek için oradalardı. Muhalefetin sürekli dostlarımızla kuracağımız dediği masayı TİP kurmuştu. İşçisiyle, yöneticisiyle, genci-yaşlısıyla, farklı dine mensup kişilerle, LGBTİ+’larla ve halkın daha nice diğer mozaikleri ile. Kimse kimseyi ötekileştirmiyordu kongrede, ön sıralara oturayım diye bir kavga yoktu, insanlar birbirlerini ezip parti yöneticileri ile poz verme derdinde değildi. Takım elbiseli üstenci insanlar yok denecek kadar azdı, halk oradaydı tüm renkleriyle. İşçiler salona kol kola girdiler, hepsi Türkiye’deki bir direnişin sembolüydü. Gençler kol kola girdiler salona ellerinde bayraklar, pankartlar, en önemlisi gözlerinde geleceğin ışıltısıyla.

Salon dizaynı, ışıklandırma, videolar, konuşmalar halka artık yanlarında bir gücün olduğunu ve korkmamaları gerektiğini gösteriyordu. Parti Sözcüsü Sera Kadıgil partinin ne yapacağını tane tane anlattı ve her vurgusu birlikte yapmak üzereydi. Gelin, katılın birlikte değiştirelim mesajı netti. Sloganda ona göre hazırdı; “Haydi Başlıyoruz! Yerini Al”. TİP’in derdi tek adam rejiminden sonrası… Salonda bulunan herkese dağıtılan “Sonuç Bildirgesi ve Siyasi Rapor” tespit edilen ve düzeltilmesi gereken noktaları tane tane anlatıyordu. Millet ittifakı gibi sadece “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” diye tekrarlamıyordu rapor. Eksikleri var mı? Evet, var; ama en azından sorunlar kalem kalem tespit edilmiş. Tespit edilen bu sorunların hepsi için salt çözüm önerilerine ihtiyaç var. Bu çözüm önerileri ve yol haritası açıklandığında Millet İttifakı’ndan boşalan oyun alanına güçlü bir giriş olacak ve anketlerde -halkta daha hızlı karşılık bulacaktır. Halk, artık içi boş vaatler duymaktan çok temel noktalarda güven verecek program ve hareketi bekliyor.    

Genel Başkan Erkan Baş sokağı iyi bilen, sokakta yıllarca siyaset yapmış birisi. Onun öncülüğünde parti yönetimiyle bir şansı ilmik ilmik örerek yaratıyorlar. Bu şansı da hakkediyorlar! Gelin birlikte bir şans verelim. O salonu dolduran, saatlerce yol çekip İstanbul’a gelip güç verenlere şans verelim, omuz verelim umudu yüceltelim.

Özgür Hacıoğlu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu